“In het land van de bronnen” – Thema 2018

Beste bedevaartleiders en -sters, beste touroperators,

Een bron is het centrum van de bedevaartsplaats Banneux in België. “Wat dan nog?”, antwoorden degenen die onze omgeving een beetje kennen. Banneux ligt toch “in het land van de bronnen”, zoals de reisgidsen het zo treffend uitdrukken? In de omgeving liggen inderdaad enkele dorpen die beroemd zijn om hun bronnen. Het zuivere mineraalwater en de thermale baden hebben van Spa en Chaudfontaine bekende merknamen en kuuroorden gemaakt. Hoe kostbaar water is en hoe gezond een kuur voor het lichaam kan zijn, is de afgelopen jaren voor veel mensen duidelijk geworden.

De herbronning die Banneux biedt is echter van een andere aard. Een pelgrim vergeleek onze bedevaartsplaats eens met een oase van vrede, waar geest, hart en ziel tot rust kunnen komen. Voor de meesten van ons is het dagelijks leven druk, en vaak een race tegen de klok. Onze levensstijl is niet bepaald benijdenswaardig: “U Europeanen hebben horloges, wij Afrikanen hebben tijd”, zoals iemand van het Afrikaanse continent het ooit verwoordde. We hebben vaak het gevoel dat de tijd vliegt en ons door de vingers glipt. De ziel loopt steeds een inhaalrace.

Onthaasten, stilhouden, zich de tijd nemen, na een periode van “dorst” en ontberingen een time-out nemen in de oase, in de schaduw van een boom gaan zitten en je ziel vrijheid en ruimte gunnen: dat is waar veel mensen naar verlangen, al is het misschien alleen maar onbewust.

Het is zeker niet gemakkelijk om aan de stress van het dagelijks leven te ontsnappen en tijd vrij te maken om zich bij de bron te verfrissen. En als het zover is, kan het gebeuren dat je vast komt te zitten in files, in de spits of bij wegwerkzaamheden. Dan kan de moed je weleens in de schoenen zinken. Maar een woestijnkaravaan wordt niet ontmoedigd door tegenslagen: ze weet dat er een verfrissende oase op haar wacht.

Bedevaartsplaatsen – vooral plaatsen waar Maria verschenen is – zijn niet het product van vindingrijke toerismemanagers die een gat in de markt zouden hebben ontdekt. Ze zijn eerder “een geschenk uit de hemel”, Maria’s moederlijke reactie op de vele hulpkreten die tot haar opstijgen. Sommige harten sturen een S.O.S. naar de hemel: save our souls, redt onze zielen! De Maagd der Armen reageert op deze oproep. “Ik kom! Ik zal u leiden naar die bron waar uw ziel rust zal vinden. Want daar wacht mijn Zoon Jezus op u. Hij is de Redder waarnaar u altijd hebt verlangd.”

Ik dank u, beste bedevaartleiders, dat u de pelgrims in staat stelt bij Onze-Lieve-Vrouw tot rust te komen en aan de bron kracht en moed te putten. In het land van de bronnen heeft Maria er één uitgekozen en verwacht dáár al degenen die spirituele herbronning nodig hebben.

Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers helpen u graag met woord en daad bij het plannen en het voorbereiden van uw pelgrimstocht.

Met hartelijke groet,

Leo Palm