Jaar thema 2019

Komt, alle landen

Beste bezoekers,

Banneux wordt vaak omschreven als “internationaal bedevaartscentrum. “

Brussel is een internationale stad, dankzij de aanwezigheid van de Europese instellingen. New York is een internationale metropool, onder andere door de Verenigde Naties … Maar Banneux, een klein dorpje vlak bij de Ardennen? Kan het echt een internationaal karakter claimen? Is het niet een beetje pretentieus?

Toen, in januari 1933, de Maagd Maria aan Mariette Beco verscheen, leidde ze haar naar een kleine bron aan de rand van de weg. Deze bron is voor alle naties, voor de zieken. Mariette kende het woord ‘naties’ niet eens. Zelfs na de verklaringen van haar vader, dacht ze er geen moment aan dat je er een dag op bedevaart zou komen vanuit alle continenten. Het internationale karakter is sindsdien echter blijven groeien.

Een ander aspect is vermeldenswaardig: pelgrims en bezoekers zijn vaak getuige van opeenvolgende immigratiegolven in en naar Europa. Soms een beetje ontworteld, hebben veel nieuwkomers in Banneux, in de nabijheid van Maria, een nieuw thuis en een oase van rust gevonden. Dit is wat veel mensen mij toevertrouwen.

De toestroom van pelgrims veranderde echter niet het schilderachtige karakter van het dorp. De bezoeker is dikwijls verrast door hier een ​​groene omgeving te ontdekken, een soort van groot park waarin kapellen en verblijfsplaatsen harmonieus integreren!

Komt, alle landen!” Dit is het thema van het seizoen 2019. In tijden van grensbewaking, nieuwe hekken en muren willen wij Banneux als een plek van ontmoeting tussen volkeren en landen bevorderen, een beetje tegen de stroom in.

Ik wil jullie bedanken voor de inzet om pelgrimstochten naar Banneux te organisern, en ik herhaal het nogmaals: onze medewerkers staan ​​ter beschikking om u te helpen in deze prachtige missie. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet.

Leo Palm